Het kasteel verlaten - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Ad Woudenberg - WaarBenJij.nu Het kasteel verlaten - Reisverslag uit Durban, Zuid-Afrika van Ad Woudenberg - WaarBenJij.nu

Het kasteel verlaten

Door: AdinAfrika

Blijf op de hoogte en volg Ad

04 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Durban

Lieve mensen,
Tot mijn schrik zag ik dat het al weer een aantal dagen geleden is sinds ik kon vertellen over een oude dame (in werkelijkheid is het zelfs een theekransje van 6 dames met begeleiding) die de eenzame strijd heeft opgegeven. Tijd dus voor een update over het wel en wee aan boord.
Natuurlijk is er een vervolg van het verhaal van de oude dame. En daarnaast is er wat te vertellen over het bezoek aan een markt in hartje Durban, een geweldige belevenis.

De oude dame:
Wachtend in een wingtank aan bakboord, in gezelschap van alle andere 'dames' heeft zij met lede ogen de laatste ontwikkelingen aanschouwd. Geheel in stijl verscheen een enorm gedrocht op de kant van het dok, met een enorme arm reikte hij als een hongerige schepsel naar de resten van de dames van het theekransje. Regenslierten trokken voorbij en ontnamen het zicht op een prachtige maan. Met kunstlicht omgeven begonnen de werfarbeiders met de laatste stappen. Een ondersteunende constructie werd buiten het schip gebouwd, het leek op een soort van altaar waarop de dames een voor een aangeboden zouden worden aan de enorme arm van het gedrocht op de kade. Een voor een zijn de dames gedurende het weekend door het gat in de huid naar buiten getrokken, en door het niets ontziende gedrocht weggerukt van hun zo dierbare schip, een enorme leegte achterlatend. Eerlijk is eerlijk, de individuele gewichten van 'dames motoren' was van dien aard dat het schip een zucht van verlichting slaakte nadat de laatste uitgehesen werd.

De oude motoren (2 stuks) voor de havengeneratoren wogen ieder 22 ton, de vier gecombineerde motoren met generatoren wogen ieder 12 ton. De oude generatoren (die aangedreven werden door de genoemde motoren) wogen ieder 13,5 ton. Al met al is er een fors gewicht aan staal in het weekend uit het schip getakeld. Dag en nacht ging het werk door, met af en toe midden in de nacht een luide knal van staal op staal als iets in de lege machinekamer omviel. Zondagavond laat is de laatste generator uitgehesen en afgevoerd. De twee havengeneratoren worden verkocht en de overige sets generatoren/motoren en de twee 'oude' havenmotoren worden als oud ijzer verkocht.

Het geeft een vreemd beeld in de machinekamers, waar de motoren en generatoren stonden. Veel ruimte en een grote leegte. Deze middag zijn ze direct begonnen met het uitzetten van de maten voor de vier nieuwe sets van generatoren en motoren.
De suggestie is al gedaan om een echte Zuid-Afrikaanse 'Braai' te houden in de ontstane ruimte.

De afgelopen dagen zijn weer omgevlogen en in de tussentijd is er veel gebeurd. Op woensdag mocht ik een nieuw teamlid meenemen op karwei in de machinekamer, waar we de nieuwe governors (de regeling van de motoren voor het varen) hebben gemonteerd. Een secuur stukje werk, waarbij het ging om millimeters. Een hele zucht toen bleek dat alles goed was ingemeten en alles 'paste'. Het is erg leuk om te merken dat veel oude kennis weer terug aan het komen is, en het dan nog klopt wat je doet maakt het helemaal af. Er gaat ook wel eens wat fout, en dan doe je het gewoon een tweede keer.

Woensdagavond voor het eerst een avond 'weggeweest', en genoten van een heerlijk biertje. Met 9 man in de SUV gepropt op weg naar 'Wilsons Warf', een aantal eetgelegenheden aan de rand van de haven. Dat het onderling ook wel eens wat 'stroef' kan gaan bleek donderdag. Als mensen het gevoel krijgen dat ze 'te weinig' om handen hebben, dan kan dit wel eens een eigen leven gaan leiden. En dit leidt dan weer tot kleine ergernissen en irritaties. Ik heb wel eens gedacht wat ik kon doen met een cursus pastorale counseling, het blijkt hier aan boord bijzonder goed van pas te komen. Met wat gesprekjes zijn de irritaties snel weer opgelost en kan iedereen weer gewoon aan het werk. Ik begin een beetje de bliksemafleider van de projectgroep te worden, met bijna een eigen spreekuur. Het maakt het verblijf aan boord steeds waardevoller en dat is goed om te beseffen.

Vrijdagochtend mocht ik spreken tijdens onze devotion-time. Ingegeven door woorden uit de Bijbel hebben we gesproken over het venster wat wij voor anderen kunnen zijn, een venster wat ons gedrag laat zien en waaraan een ander kan zien en proeven door wie en door wat wij geïnspireerd en geleid worden. En dat ons venster wel eens heerlijk vuil kan worden waardoor de goede dingen minder zichtbaar zijn voor de mensen om ons heen. Het is dus zaak om te zorgen dat jouw venster schoon blijft, door iedere dag opnieuw met God te beginnen.

Het weekend:
Nieuwsgierig geworden door tips van lokale werfmensen zijn we met 10 mensen vertrokken naar de Victoria Street market. Dit is een markt in het midden van Durban, in de Indiase wijk. Een groot gebouw te midden van een enorme mierenhoop aan mensen, die van alles te koop aanboden, van lege flessen tot 'verse' vis op straat. En dat alles gaat gepaard met veel geluid en veel geurtjes. Er werd wel advies gegeven om de ramen van de auto dicht te houden, dus ons gevoel van veiligheid was even ver weg. Eenmaal binnen in het marktgebouw waande je jezelf in India!! De kleuren en geuren, gewoon geweldig om eens mee te maken. We bleken de enigste blanken te zijn tussen alle indiers en afrikanen. Een aparte ervaring! Op zoek naar een kopje koffie belanden we uiteindelijk in een kruidenwinkeltje, waar we een mooi gesprek hadden met de eigenaresse en uiteindelijk ook een kop koffie kregen! Ontwapenend gastvrij, zo koffie drinkend tussen de vele schalen met de geuren en kleuren uit India.

Buiten lopend hebben we heerlijk genoten van de lokale activiteiten en de markt, geweldig om zo alles als mieren door elkaar heen te zien lopen, noem het maar een georganiseerde chaos. Wel weten we nu dat je daar 's avonds als blanke niet meer moet komen, het is letterlijk een verschil tussen dag en nacht.

's Avonds hebben we als afscheid van Jay, met elkaar nog gegeten. Jay werd onze doctor Einstein genoemd, hij had voor alle soorten van laswerk wel een oplossing. Afkomstig uit Alaska, is hij een toonbeeld van pionieren en met beperkte middelen veel bereiken. Daarnaast ook een enorme kennis over het geloof en een hart van goud. We hebben al besloten dat als iemand van het team weer vertrekt, we afscheid nemen met een etentje. Het is even een afwisseling van de kost aan boord.

Lieve mensen, ik stop voordat jullie in slaap vallen achter de pc, de zondag houden jullie nog te goed, en geniet van de foto's van de dames van het theekransje en de kleuren van de lokale markt (helaas zonder geuren!!)

Hartelijke groet
Ad

• 05 Oktober 2010 - 08:04

Grada:

Alwèèr genoten van je verhaal. Ik val echt niet in slaap hoor bij het lezen... Volgens mij moet je ook es gaan proberen om boeken te schrijven. Je kunt er wat van! Heerlijk Ad om al je avonturen te lezen en op die manier een beetje met je mee te beleven.
    En die oude dame..tja wel een beetje zielig voor haar om zomaar afgedankt te worden :'( Maar tis een feit dat iedereen een keer gaat :s

Vaders zegen en sterkte met jullie werk.
    ...groetjes van Grada.

• 05 Oktober 2010 - 08:23

Rense En Alies:

Ha Ad,
    Even weer de groeten van ons. Ik moest me even losweken van je verhaal, maar ik vraag me nu af hoe moet dat nu met de nieuwe dames of worden het jongemannen?
    We bidden je Gods Zegen toe, Hij leidt je handen en je hoofd!!!
    Tot horens en de groeten ook voor Janny in den Briel!
    Liefs Rense en Alies

• 05 Oktober 2010 - 13:34

Kim:

Een nieuw hart voor de dames, een avontuur voor jou.

In m'n hoofd kan ik je bijna "the devotion-time talk" horen geven en hoor ik het geluid van staal op staal op de achtergrond....maar dat is hier op de parkeer plaats....

Heel even waande ik me daar en zwierf over de kleurrijke markt en veegde ik m'n smeer handen aan m'n overal.... en keek ik met bewondering naar je....

• 06 Oktober 2010 - 08:19

Mia:

Hoi Ad,
    Heerlijk om je verhaal weer te lezen. Ik krijg sterk de indruk dat je het heel erg naar je zin hebt.
    Voor mij is het afleiding, ik lig nu haast heel de dag plat, sinds vrijdag gaat het erg slecht met mijn rug.
    Schrijf dus nog maar veel verhalen, kan ik er van genieten.

Groetjes Mia

• 06 Oktober 2010 - 12:06

Floor:

opa,kom je bij Floor spelen.
    Opa, niet in Amerika nee!!!
    In Afrika.
    Kusje van Floor en Julia

• 06 Oktober 2010 - 19:24

Tom En Ella:

Hoi, Ad
    Al je verhalen gelezen, en er van genoten. Het lijkt ons een enorme belevenis, geniet er van, en blijf ons op de hoogte houden met je mooie verhalen.
    groetjes van Tom en Ella

• 07 Oktober 2010 - 12:17

Peta:

Hallo Ad,
    Jammer dat je er niet bij was gistere avond op de huiskring. Zullen we over 14 dagen bij jou afspreken? Jammer het kost net iets te veel. We hebben wel aan je gedacht en voor je gebeden. Heel veel plezier en Gods rijke zegen toegebeden vanuit Sommelsdijk.

• 07 Oktober 2010 - 16:36

Peter:

He brother gisteravond geattendeerd op je blog dus vandaag even kijken. Maar Ad dat kan toch ook bij VEROLME dan kan sávonds thuus sloapen. Nee Ad ik vind het knap dat je dit doet niks voor jezelf, alles voor Jezus. Hou vol he we bidden voor jouw en Jannie. Als er nog vibration monitoring nodig is je hebt mijn nummer toch. Broedergroet PO te S'dijk

• 08 Oktober 2010 - 10:31

Bart:

Voor het eerst je verslag
    gelezen. Zeer interessant.
    Goed dat je naast het gewone werk ook met het Woord veel kunt bereiken.
    Veel sterkte en Gods zegen op je werk.

• 08 Oktober 2010 - 12:24

Rini:

Hoi Ad,

heb je verslaggen gelezen mooi hoe data jij over die motoren met generotors praat. sla ik zo de foto's zie zou ik daar best eens een kijkje willen nemen. ik wens je nog een gezegende tijd daar op het schip en in Zuid Afrika. Broedergroet Rini uit S'dijk

• 08 Oktober 2010 - 17:40

Joni:

Hoi Ad, zo te lezen heb je het wel naar je zin daar. Vooral de foto's zijn erg leuk om te zien.
    Sommige dingen zijn wel herkenbaar voor mij, vanuit Nigeria, waar mijn vader 4 jaar werkte.
    Ik wens je nog een fijne en bijzondere tijd toe en natuurlijk Gods zegen bij alles wat je nog mag doen.

Groetjes Joni

• 14 Oktober 2010 - 21:10

Kees Van Der Blom:

Mooie oude dames, Ad. Veel cilinders, man. Wat een herrie zal dat gegeven hebben....
    Ik zie je slijpen. Denk een beetje aan de arbo, hè, Ad. Oortjes dichtproppen want we willen dat je ons tijdens de KD sessies nog gewoon kunt verstaan en we niet naar je hoeven te schreeuwen. Bij ons zit de voortgang er goed in. Nog wel wat hobbels te nemen.
    Veel succes met de plaatsing van de nieuwe motoren/generatoren. En bij de plaatsing: Haal op tijd je vingers weg .....