Als verfblikken feest vieren
Door: AdinAfrika
08 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Durban
Tja, een heel aparte titel en het ligt al op het puntje van mijn tong om uitleg te geven over deze titel, maar nog even geduld.
Er is (nog) niet veel veranderd sinds mijn laatste bericht. De dagen gaan momenteel snel voorbij en ik moet echt mijn best doen om de alledaagse dingen te doen zoals wassen en ook een boek lezen! Ik ben maar voor het gemak in een engels boek begonnen, de talen beginnen nu een beetje door elkaar heen te lopen. 's Nachts droom ik zelfs af en toe in de engelse taal, of amerikaans wat in feite de voertaal is aan boord.
Deze week is er opnieuw een Nederlander aan boord gekomen, daarmee is ons aantal nu op 14 gekomen. Langzamerhand begint het erop te lijken dat we opnieuw het kolonisatietijdperk beginnen, met als eerste resultaat de 'Africa Mercy'. Iedereen begint nu te praten over het feit dat de hollanders het schip overnemen. In ieder geval hadden we vandaag weer 'oliebollen', dit keer met een gaatje erin. We hebben ze maar gelijk 'holybollen' genoemd, de bol met een hole insite. Wel erg lekker en ik moet oppassen dat de kilo's niet blijven hangen. Daar is gelukkig de 'Mercy' methode voor. Het recept daarvoor is als volgt:
Met neme een project, kijkt wat gedaan moet worden en welke gereedschappen je nodig hebt. En dan ga je op zoek. Van dek 7 naar dek 1 en weer terug, totdat iemand vraagt of je je wandelkaart kunt laten zien. Feit is dat je veel tijd kwijt bent met het organiseren van je werk en de tools die je nodig hebt. Momenteel hebben we als projectteam een eigen werkplaats in de .......Intensive Care Unit!
Heerlijk schoon en een prima opslagplaats, en eindelijk een plaats waar we onze gereedschappen kunnen opslaan. Naast de ICU hebben we een soort van werkplaats ingericht, een oud houten haspel dient als werkbank en een balk met een paar klemmen als bankschroef. Het lijkt dan net alsof je in Afrika bent, en zo pionieren we verder.
Op deze geïmproviseerde werkbank heb ik deze week mijn eerste metaalwerkstuk in 25 jaar gemaakt!! Helemaal geweldig en het is nog gelukt ook. Alle oude kennis van vroeger komt weer terug en ik ben onze oude leraar Sangers van de Willem Barentsz Zeevaartschool nu zeer dankbaar dat hij dit ons heeft geleerd! Met zweetdruppels vallend vanaf het puntje van mijn neus en het puntje van mijn tong tussen de lippen stond ik in het midden van een vonkenregen. Ik moest wel even strategisch gaan staan, anders kwamen de vonken wel erg dichtbij mijn .........., en dat doet erg zeer kan ik bekennen. Dus even anders gaan staan en weg is de warmte. Voor allen die nog geen beeld hebben wat ik bedoel, ik heb een actiefoto toegevoegd.
Nog even over de oude dame, de laatste stofpluizen zijn verwijderd en er kan nu hard worden gewerkt aan het aanbrengen van de nieuwe vloerbedekking. Rood is de kleur geworden, met mooie banen in het midden. Daar komen straks de nieuwe motoren op te rusten. Een prachtig gezicht en ook daarvan weer een foto.
Beloofd is beloofd! De uitleg van de titel. Deze week waren twee van onze teamleden bezig met het maken van een doorvoering door een bulkhead (een wand op het schip) voor de vele meters kabel die we moeten gaan trekken. Beide mannen met de tong tussen de lippen waren bezig met het slijpen van de opening die net was geboord. En natuurlijk komen er veel, heel veel vonken vrij bij het slijpen van metaal. Tja, en waar gingen die vonken nu heen? Ik besloot om even om het hoekje te kijken in de naast gelegen ruimte en raad eens.... de paintstore!! Allemaal blikken verf temidden van een geweldige vonkenregen. En ze keken zeer blij, want het was feest en het was alleen nog wachten op het grote vuurwerk!! Je kunt je wel voorstellen dat ik erg schrok van de vele blikken verf in een grote vonkenregen. Gauw het werk laten stoppen en voorzieningen getroffen om de regen van vonken te stoppen.
Dat zijn ook de dingen die gebeuren. Wat zijn de plannen voor komend weekend? Morgen (zaterdag) gaan we op pad naar een klein stadje in het midden van de bush bush, om te kijken waar de Zuid- Afrikaanse wijnen bij de Plusmarkt nu vandaan komen. Dus mogelijk gaan we ook wijn proeven. Zondag weer naar onze baptisten gemeente, daarover komt later nog meer.
Voor nu een hartelijke groet en zodra de woonkamer voor de nieuwe dames meer ingericht wordt, zorg ik voor een update van de nieuwste woontrends voor schepen en motoren.
Veel liefs en een groet uit een steeds warmer Durban
Ad
08 Oktober 2010 - 19:54
Carla En Gerard:
We denken veel aan je. Waarschijnlijk kom je flink gespierd terug met veel mooie ervaringen. gods zegen verder. Mooi je verhalen te lezen,
Gerard en de rest van de m7 -
08 Oktober 2010 - 20:05
Jana:
Hallo Ad,
Al een tijdje volg ik je verhalen, had ook eerder een berichtje gestuurd, maar dat is waarschijnlijk niet helemaal goed gegaan... Daarom probeer ik het nog een keer. Fijn om je zo te kunnen volgen, je hebt echt schrijftalent!
Gods Zegen & Nabijheid toegebeden in alles wat je doet! Groeten uit M'harnis (waar de oliebollenkraam ook al weer voor 't Diekhuus staat).
Jana -
08 Oktober 2010 - 21:06
Cock:
He ad Wat een verhaal weer.
Ook ik heb net een trpoen dag gehad n.l. met martijn de zaal ingericht voor het feest van Bart en Agaath
Heel mooi geworden .Het lied is goed en ik zal het zeker bewaren voor je . Verder kijk uit voor de warmte en we kijken uit naar je volgende verhaal gr cock en chris doeiiiiiii -
10 Oktober 2010 - 10:47
Cor J.:
Een puik werkbankje heb je daar Ad! Het model komt me toch ergens bekend voor... :) Aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen.
De temperatuur mag er ook zijn, zeg! Zet 'm op en vergeet niet af en toe een flesje water te nemen op de goed afloop.
Gr. Cor J. -
10 Oktober 2010 - 15:43
Heike, Evelyne+kids:
Hoi ad, hier een berichtje van je nieuwe huiskring leden. We zien er naar uit om al je verhalen ook live te horen. Gods zegen in al het goede werk dat je daar mag doen. Ik ga nu maar een kijken hoe het allemaal werkt op deze site. Groetjes van ons allemaal. -
11 Oktober 2010 - 08:26
Grada:
Ad, wat heerlijk om je op deze manier te kunnen volgen...met jou gezellige schrijfstijl. Ik begrijp dat je dus ook best creatief/vindingrijk moet zijn om daar je werk te kunnen doen. Een mooie werkbank met je gereedschap op een goed ingerichte gereedschapsplaats dat is er niet bij inbegrepen hè...:)
Nou ja, jullie redden je best zo te zien op de foto's. Prachtig! Sterkte maar weer met jullie werk en Vaders wijsheid en liefde voor iedere dag.
Lieve groet van Grada mede namens m'n Klaas.
11 Oktober 2010 - 10:13
Cock:
He Ad zo eindelijk weer eeen berichtje van mij
Alles goed hier Het feest was erg leuk en gezellig . Eindelijk ook jannie bij de straat aangesloten om het lied te zingen ha ha Inmiddels van jan gehoord dat alles goed is en ooook je verslag gelezen ga zo door gr en kus van hier cock -
11 Oktober 2010 - 11:41
Gert:
Hallo Ad,
Leuk om je zo aan het werk te zien. Je ziet het, soms moet je aardappels schillen met een bijl, maar je wordt zo wel erg innovatief!! Je verteld erg leuk. Succes met je blikken en dames, ze zijn in goede handen!
groeten van Gert en Marjan -
14 Oktober 2010 - 08:34
Ella:
Ha broer
Ben erg onder de indruk van je verhalen wout en ik lezen ze regelmatig
Keep it Cool we blijven je volgen
van je zusje Ella -
14 Oktober 2010 - 14:54
Chantal:
Nou Ad, je kunt zo bij de grote scheepswerven aan het werk, niks met pensioen straks, gewoon doorgaan! Of je kunt een boek gaan schrijven, want vertelkunst heb je zeker!
Leuk om te lezen dat je het ontzettend naar je zin hebt en dat je het gevoel hebt dat je ook daadwerkelijk iets kan betekenen voor je "collega's" daar.
15 Oktober 2010 - 11:07
Duco:
Keep up the good work -
15 Oktober 2010 - 12:32
Marjan Van Zandwijk:
Hoi Ad
Gert had ook al wat geschreven, maar ik wil ook nog even reageren op je leuke verslag. het is steeds weer erg leuk om je verslag te lezen. Je moet zeker iets gaan doen met je schrijverstalent. Je schrijft boeiend, leuk, grappig en ontroerend. je ziet de dingen helemaal voor je , als je het leest. Je maakt heel wat mee. Echt een hele klus met die motoren. ik snap van het technische niet veel, maar dat het veel werk is, begrijp ik wel. Maar ook in het dagelijks leven erom heen zul je veel tegenkomen en jezelf ook weer beter leren kennen. Je zal ook in deze tijd je relatie met God anders beleven. Mis je Jannie en de kinderen en kleinkinderen erg? Ik denk, dat Jannie de dagen aftelt. Ik zal haar weer eens bellen.
Veel succes en Gods wijheid, vrede en zegen.
liefs van Marjan( en Gert natuurlijk)